תזונה חלבית בגיל הזהב

תזונה חלבית בגיל השלישי
בגיל הזהב עולה הצורך ברכיבי התזונה החיוניים הנמצאים בחלב ומוצרי חלב. בנוסף המגוון הרב של מוצרי מזון אלה ונוחות השימוש בהם, הופכים אותם לבעלי ערך רב. לכבוד יום הקשיש 2013 חשוב לדעת על החשיבות שבצריכת חלב ומוצריו.
 
 
חשיבות הסידן בגיל הזהב
כידוע, צריכה נאותה של סידן, היא גורם חשוב ביותר בסיוע להפחתת שכיחותן של מחלות כרוניות כמו אוסטיאופורוזיס, שהיא מחלה הגורמת לחללים בעצמות ונחשבת לאחת הבעיות הבריאות הפוגעניות ביותר באורח החיים בגיל השלישי.
חלב ומוצרי חלב כמו גבינות ויוגורט, נחשבים כמקור עשיר בסידן הן בגלל תכולת הסידן הגבוהה והן בגלל זמינותו. הגברת צריכת הסידן בגיל הזהב, אינה יכולה לשחזר את רקמת העצם שאבדה, אך היא תורמת להאטת המשך איבוד רקמת העצם ומקטינה את הסיכון לשברים בעצמות.
מכאן עולה החשיבות בהקפדה על צריכה נאותה של סידן (1200 מ"ג סידן ליום, לנשים וגברים מעל גיל 70) מאחר וספיגת הסידן בגיל זה עלולה נמוכה יותר.
פעילות גופנית מסייעת אף היא בחיזוק העצמות ועוזרת במניעת איבודים נוספים של רקמת עצם. מומלץ לבצע פעילות גופנית, כמו הליכה, במשך 30 דקות בכל יום.
 
האם אתם אוהבים חלב אך חושבים שהחלב אינו אוהב אתכם?
אצל חלק מן המבוגרים, עלולות להתעורר בעיות הקשורות בצריכת חלב גם אם מעולם לא התעוררו בעיות כאלה בגיל צעיר יותר. מהיכן מתחילה הבעיה? לקטוז הוא סוכר טבעי בחלב ובמוצרי חלב. במהלך העיכול אנזים הנקרא לקטאז מפרק את הלקטוז ליחידות סוכר קטנות יותר, הנספגות טוב יותר בגוף. הבעיות מתחילות להתעורר כאשר הגוף אינו מייצר עוד לקטאז או שאינו מייצר אותו בכמות נאותה. כאשר נותר בגוף לקטוז בלתי מפורק הוא עובר תסיסה על ידי חיידקים במעי וגורם לתופעות שונות כגון בחילה, עוויתות, נפיחות, כאב בטן גזים ושלשול.
חשוב להבין זו אינה אלרגיה לחלב! אלרגיה לחלב היא תופעה שונה לחלוטין והלוקים בה אלרגיים למרכיבים חלבוניים בחלב. אנשים אשר אלרגיים לחלב מאותרים לרוב בילדותם המוקדמת, ואלה חייבים להימנע מצריכת חלב. לעומתם בעלי אי-סבילות לחלב יכולים לצרוך ואף מומלץ שיצרכו חלב ומוצרי חלב בכמויות משתנות, בהתאם לדרגת החסר בלקטאז.
התחילו לצרוך כמויות קטנות של חלב ומוצריו ולאחר מכן הגדילו בהדרגה את הכמויות על מנת לבחון את רמת הסבילות האישית שלכם.
נסו לצרוך מוצרי חלב כחלק מארוחה מלאה: תערובת המזונות גורמת לשחרור איטי יותר של לקטוז למערכת העיכול והופכת אותו קל יותר לעיכול.
בחרו מזונות עשירים בסידן אשר כמות הלקטוז בהם נמוכה, באופן טבעי, כמו גבינות אשר עברו הבשלה. כאשר מייצרים גבינה, מוצקי החלב מופרדים מהנוזל. רוב הלקטוז מורחק
בדרך זו עם הנוזל. גבינות אשר עוברות הבשלה כמו גבינה שוויצרית, פרמזן וצ`דר, מאבדות את רוב הלקטוז שלהן במהלך העיבוד והזהבשלה.
 
חוסר תיאבון
לעיתים, פוחת העניין במזון בגיל מתקדם וצריכת האנרגיה יורדת. במקרה זה קיים חשש למחסור ברכיבי מזון חיוניים וחשיבותה של דיאטה מאוזנת, המבוססת על מגוון מוצרי מזון מתוך חמש קבוצות המזון עולה.
חלב ומוצרי חלב הם בעלי ערך מיוחד עבור אנשים המאבדים עניין במזון. רבגוניותו של החלב מאפשרת להשתמש בו בדרכים שונות בבישול כמו גם עם דגני בוקר או כשלעצמו כמשקה חם או קר. אפשר להוסיף חלב וגבינות למזונות אחרים על מנת להגדיל את ערכם התזונתי. לדוגמא, ניתן להוסיף חלב למחית תפוחי אדמה או למרקים המבוססים על ירקות ודגנים.